Naslagwerk

Propolis, een natuurlijk antibioticum.

De zomer is ten einde en je hoort het al weer overal om je heen, hoesten, proesten en gesnif... Verkoudheid of griep ligt op de loer. Je zou natuurlijk gelijk naar paracetamol, ibuprofen of anti-grippine kunnen grijpen, maar deze richten, naast hun werking, ook nogal wat schade aan. Ze zijn bijvoorbeeld slecht voor maag en darmen. Ze doden niet alleen de slechte bacteriën, maar ook de goede. En die goede bacteriën heb je nou juist zo hard nodig om je immuunsysteem op peil te houden.

Lees meer...

Magnesium en wat het voor jou kan doen.

Slaap jij slecht of heb je weinig energie? Heb je rusteloze benen of regelmatig last van pijnlijke of verkrampte spieren? Last van stress? Een droge huid of andere huidaandoeningen zoals eczeem, acne of psoriasis?
Dan zou Magnesium uitkomst kunnen bieden. 

Lees meer...

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen is naar boven bijgesteld.

 

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er tegenwoordig veel minder vitamines en mineralen in groente en fruit zitten dan vroeger. Soms is dit wel 80% minder!

Dit zou onder andere komen door pesticiden, verarmde bodem, bemesting, manipulatie en milieuvervuiling.

We hebben dus meer groente en fruit nodig om dagelijks voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Lees meer...

Sporten en voeding gaan hand in hand.

Hippocrates zei het 2400 jaar geleden al;
Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding!

Hippocrates wordt gezien als de grondlegger van de huidige westerse geneeskunde. Hij legde destijds al sterk de nadruk op hygiëne, de natuurlijke processen in ons lichaam en gezonde eet- en drinkgewoonten.
De stelling, ziek door voeding, is dus ook zeker niet nieuw maar wordt door de hedendaagse gezondheidszorg nog al eens ontkend en zelfs genegeerd.

Lees meer...

Laaggradige ontstekingen.

Ons lijf heeft barrières om ons te beschermen tegen schadelijke invloeden. Aan de buitenkant is dat onze huid, aan de binnenkant is dat bijvoorbeeld het slijmvlies van ons spijsverteringskanaal.

Ons immuunsysteem bewaakt ons lichaam en als het bacteriën en virussen detecteert, gaat het aan de slag om ze uit te schakelen. Hierdoor ontstaat een ontsteking. Een ontsteking beschermt ons dus en ruimt de bacteriën of het virus op.

Lees meer...

Kefir, wat is het en wat doet het.

Melkkefir is een dikke vloeibare, koolzuurhoudende en licht alcoholische melkdrank die oorspronkelijk vermoedelijk afkomstig is uit de Kaukasus. Het wordt gemaakt met een mengsel van verschillende melkzuurbacteriënen gisten. De micro-organismen vormen, tezamen met eiwittenen polysachariden (koolhydraten),tussen de 1 en 10 cm grote korrels.

Lees meer...

Collageen, anti-aging voor ons hele gestel!

Doorsnede van de huidCollageen is een lijmvormend eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in ons lichaam. Huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan ook grotendeels uit collageen.

Lees meer...

Glutenintolerantie en glutensensitiviteit.

Wat zijn gluten eigenlijk en waar zit het in?

Gluten zijn een groep eiwitten in granen, zoals bijvoorbeeld tarwe, gerst, spelt en rogge. Ze vormen tijdens het kneden van het deeg een netwerk. Tijdens het rijzen van het deeg worden gasbelletjes gevormd. Het glutennetwerk zorgt ervoor dat deze gasbelletjes niet kunnen ontsnappen, hierdoor kan het brood rijzen en krijgt het brood een luchtige structuur. 

Lees meer...

Visolie en het belang van essentiële vetzuren.

Visolie en het belang van essentiële vetzuren.

Voor een optimale gezondheid hebben we de essentiële vetzuren omega-3 en omega-6 nodig. Ons lichaam kan deze vetzuren, in tegenstelling tot omega-9, niet zelf aanmaken dus moeten we ze via voeding binnen krijgen.

Lees meer...

Koolhydraten

Koolhydraten, koolstof en water, zijn suikerverbindingen die gemaakt worden door planten wanneer deze aan licht worden blootgesteld (fotosynthese).

Koolhydraten komen voor in drie variaties:

  • Enkelvoudige koolhydraten
  • Meervoudige koolhydraten
  • Vezels

Lees meer...

Eiwitten

Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd en vormen een essentieel bestanddeel van onze voeding. Proteïne komt van het Griekse woord protos, wat ‘eerst’ betekend. Proteïne wordt opgebouwd uit lange ketens aminozuren, de bouwstenen van proteïne.

Lees meer...

TOP 10 redenen water

De spijsvertering, training en stress zijn enkele oorzaken die ons lichaam zuur kunnen maken. Ziektes gedijen goed in een zuur milieu en het is dus van belang om deze zuur - base balans te waarborgen.

De minimale hoeveelheid water die een gezonde volwassene van ongeveer 80 kg. zou moeten drinken voor het behouden van een goede gezondheid is ongeveer 2,5 liter. Voor iedere extra 10 kg. zou ongeveer 250 ml. extra gedronken moeten worden. Een fanatieke sporter of atleet wordt aangeraden om 3,5 liter water te drinken.

Lees meer...