Naslagwerk

Kurkuma en de lange lijst van gezonde voordelen.

Tegenwoordig wordt maar al te vaak (en regelmatig onterecht) de term superfood gebruikt. Maar als er dan 1 voedingsmiddel is wat die naam zeker mag dragen is het wel kurkuma.

 

Kurkuma (Curcuma longa) is de wortel van een plant die behoort tot de familie van de gember. Het wordt ook wel geelwortel, koenir of koenjit genoemd. In de Aziatische keuken wordt het veelvuldig gebruikt, in onze Westerse keuken is het hoofdzakelijk bekend als onderdeel van het

Lees meer...

Prebiotica en probiotica en wat ze voor je gezondheid betekenen.

Er zijn naar schatting zo’n 1100 verschillende soorten bacteriën in het menselijke darmkanaal te vinden. Samen vormen ze onze darmflora of microbioom. Iedereen heeft een andere selectie van al deze bacteriën en niemand heeft ze alle 1100. Het aantal verschillende soorten ligt veel hoger bij mensen met een gezonde levensstijl dan bij mensen met een ongezonde levensstijl.

Deze darmbacteriën zijn onmisbaar voor het verteringsproces en de opname van voedingsstoffen

Lees meer...

De grote mismatch!

De mens is gemaakt voor een leven met natuurlijk voedsel, regelmatige beweging, temperatuurverschillen, weinig stress, voedsel- en waterschaarste en veel zonlicht.

Tegenwoordig hebben wij, in onze Westerse wereld, een leven met onnatuurlijk voedsel, weinig beweging, voedseloverschot, overal drinkwater, constante temperatuur (door verwarming en airco), veel stress en weinig zonlicht.

Het leven in onze westerse maatschappij is dus precies het tegenovergestelde van waar we voor gemaakt zijn. We gaan tegen de wetten van de natuur in en dat heeft consequenties voor onze gezondheid.

 

Lees meer...

Appelazijn en waar het goed voor is.

Je hebt van die voedingsmiddelen wat eigenlijk 'trucjes' van de natuur zijn om onze gezondheid een handje te helpen. Appelazijn is daar één van.

Appelazijn wordt gemaakt van appels die gefermenteerd worden (gecontroleerd laten rotten). Wanneer appelsap gaat gisten worden de zoetstoffen van de appels alcohol en noemen we het wijn of, in dit geval, appel-cider. Als er tijdens dit proces lucht bij de wijn komt, gaat het proces heel langzaam verder en wordt de alcohol omgezet in zuur. Je hebt dan een zure wijn die we appelazijn noemen.

Lees meer...

Champignons, de wondertjes van Moeder Natuur

Door zonlicht (ultra violet licht) maakt onze huid vitamine D aan. Maar wij zijn niet de enigen die dat kunnen...

Ik vertelde al eerder dat in ons gematigd klimaat de aanmaak van vitamine D door zonlicht niet afdoende is. Willen we geen tekort opbouwen dan zullen we moeten zorgen dat we vitamine D via voeding binnen krijgen.

Lees meer...

Pijnstillers. Stillen niet alleen pijn...

Ze worden tegenwoordig voorgeschreven als snoepjes, allerlei verschillende soorten pijnstillers.

Uit bijgevoegd krantenartikel blijkt voor een deel waarom. Ziekenhuizen worden beoordeelt aan de hand van pijnscores. Hoe minder pijn, hoe beter het ziekenhuis. Logisch dat er dan ergens iets scheef gaat lopen.

Lees meer...

Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS)

In Nederland leven zo'n 2 miljoen mensen met de aandoening PDS.

PDS is een chronische darmaandoening die zich uit in de volgende symptomen:

  • (zeurende) buikpijn, krampen of steken in de buik

  • diarree (PDS-D) of constipatie (PDS-C). Sommige mensen hebben beide, de zogeheten mengvorm (PDS-M)

  • een opgezette buik en winderigheid

  • vermoeidheid en spierpijn komt ook vaak voor

    Lees meer...

Eet jij wel genoeg vezels?

Probeer eens lijnzaad/chiazaad pudding.

Lijnzaad is het zaad van vlas. Het zijn kleine zaadjes met een nootachtige, enigszins bittere smaak. Dit maakt ze multifunctioneel. Je kunt lijnzaad toevoegen aan je pap, smoothie of salade. Ook als je koekjes of brood bakt, past lijnzaad daar prima in.

Lijnzaad is rijk aan alfa-linoleenzuur, een omega-3 vetzuur.

 

Lees meer...

Zelf waterkefir maken.

Zelf waterkefir maken.

Ik vertelde eerder al over kefir en hoe goed het voor je is. Ik heb deze keer zelf waterkefir gemaakt.

Benodigdheden:

Een weckpot of fles die je luchtdicht af kan sluiten. Zorg er wel voor dat er geen metalen delen in aanraking kunnen komen met de kefir, daar kan het niet tegen.

Lees meer...

Het belang van extra vitamine D in de herfst en winter.

Vitamine D zorgt voor sterke botten en tanden en een goede werking van onze spieren. Het bevordert namelijk de opname van de mineralen calcium en fosfor in ons lichaam. Vitamine D zorgt ook voor een goedwerkend immuunsysteem waardoor we beter bestand zijn tegen allerlei virussen. Verder voorkomt het ontstekingen van de luchtwegen, voorkomt het depressie en vermindert het lage rugklachten.

Lees meer...

Je bent niet wat je eet, je bent wat je verteert!

De hele dag door vinden er allerlei processen plaats in ons lichaam om het optimaal te laten functioneren. Hierbij spelen onze darmen een cruciale rol. Niet goed werkende darmen kunnen de oorzaak zijn van veel verschillende en zeer uiteenlopende gezondheidsklachten. 

Lees meer...

Ooit wel eens van telomeren gehoord?

De meesten van ons niet, maar ze zijn wel belangrijk en spelen een grote rol in het verouderingsproces.
De cellen in ons lichaam worden voortdurend vernieuwd door celdeling. Ze maken een kopie van zichzelf waarna de oude cel zichzelf opruimt. Het belangrijkste stukje hiervan is het kopiëren van chromosomen.

Lees meer...